Vakna lättare på morgonen

Den som måste gå till jobbet eller skolan på morgonen vet hur knepigt det kan vara att ta sig upp. Men det finns faktiskt knep som gör uppvaknandet enklare.

572056-windup-type-alarm-clock

Att somna på kvällen kan vara knepigt, speciellt när det är ljust ute och man inte har speciellt bra mörkläggning i sovrummet. Detta kan självklart åtgärdas genom att man exempelvis sätter upp rullgardiner och detta kan man läsa mer om här. Men något som nästan är ännu svårare än att somna på kvällarna, är att gå upp på morgnarna. Det finns faktiskt en rad anledningar till att de flesta av oss har problem med att stiga upp när klockan ringer och turligt nog finns en del knep som man kan ta till för att göra morgonen enklare.

Hjärnan är på lågvarv

I Metro kan man läsa att en anledning till att det är svårt att ta sig upp på morgonen är att hjärnans ämnesomsättning dras ner kraftigt under sömnen. Om man sedan väcker hjärnan kommer den att vara nere på en låg ämnesomsättning och vara nedvarvad. Det kommer att ta minst 5-15 minuter innan man kan nå en någorlunda normal nivå. Därför upplever man en så kallad sömntröghet när man vaknar. Eftersom hjärnan inte är en så bra motor för kroppen under de första vakna minuterna måste man strunta i hjärnans trötthet och börja röra sig. Ligger man kvar i sängen och drar sig fortsätter hjärnan med en låg ämnesomsättning och man fortsätter att känna sig trött.

Finns bra knep

Det gäller alltså att få igång hjärnan och kroppen snabbt för att orka ta sig upp och ta sig ann dagen. För att göra det på bästa sätt finns en del knep att ta till:

  • Börja gör armhävningar direkt efter att du vaknat. Du blir du snabbt av med segheten både i hjärnan och i kroppen.
  • Använd dig av olika sömnappar. Med hjälp av dessa kan du vakna under en period då du drömmer. Hjärnan är nämligen vaken till 90 procent då, och det känns då enklare att vakna och stiga upp.
  • Ställ aldrig larmet så tidigt som vid 5-tiden. Då är ämnesomsättningen som lägst och kroppen är som segast.
  • Använd dig av en ljusklocka som stör sömnen på ett mer naturligt sätt.