Gör sovrummet mörkare på sommaren

De allra flesta svenskar längtar otåligt efter sommaren, ljuset och den pigghet som det för med sig. Men även om ljuset gör oss piggare så är det många som får sömnproblem under sommaren av olika anledningar. En vanlig anledning är att man får in för mycket ljus i sovrummet och väcks av solen lite för tidigt på morgonen.

Korta nätter på sommaren

När det är som ljusast i Sverige går solen upp vid fyra på natten i Malmö och Göteborg och tre på natten i Stockholm. I till exempel Kiruna går inte solen ner över huvud taget mellan maj och mitten av juli. Det är med andra ord inte så konstigt att många har svårt att sova på grund av ljuset under sommaren. Men fastän Kirunaborna själva kanske inte störs så mycket av midnattssolen så finns det besökare som definitivt har svårt att vänja om sig vid ljuset, skriver Norrländska Socialdemokraten.

3510721-blinds

Mörklägg och lura hjärnan

Vad ska man då göra om man faktiskt har problem med sömnen under sommaren? Enligt en artikel i Dagens Nyheter ska man mörklägga fönstren i sovrummet så att man ändå får sin nattsömn. Det kan också hjälpa till att hålla rummet svalare, vilket också förbättrar sömnen. Sydsvenskan skriver också att det kan vara bra med mörkläggningsgardiner och persienner om man har svårt att somna i tid på kvällarna. Det kan ju vara ljust fram till sen kväll på somrarna och då är det många som har svårt att komma till ro. Hjärnan förstår helt enkelt inte att det är dags att producera melatonin som gör kroppen trött om det är för ljust, och därmed känner sig inte kroppen redo för att sova. Men med persienner kan man göra sovrummet mörkt och på så sätt faktiskt lura kroppen att bli trött. Köp persienner i Stockholm och inred sovrummet så att du är redo för sommarens ljusa nätter.

Andra sätt att inreda fönstren

Förutom persienner och mörkläggningsgardiner finns även andra sätt att inreda fönstren för en bättre nattsömn. Vanliga gardiner går självklart bra om de bara är tjocka och tunga nog att stänga ute mörkret. Plisségardiner släpper in lite ljus, samtidigt som det stänger ute det allra starkaste solljuset, och därför passar det dem som inte helt vill mörklägga rummet. Även lamellgardiner och markiser kan vara bra att skaffa inför sommaren och ha till uteplatsen.