Tecken på maniskt samlande

Har så du mycket prylar hemma att ditt samlande börjar inkräkta på ditt vardagliga liv och välbefinnande? Då kan du vara på väg att bli en extrem samlare – och såhär vet du om det hela har gått för långt och du behöver söka hjälp.

När samlande av prylar, möbler och saker börjar gå till överstyr är det många som väljer att hyra lager och spara sina saker där. Och det kan man absolut göra när man vill ha kvar sina saker till ett senare tillfälle såsom när det blir aktuellt med husköpet eller till när barnen ska flytta hemifrån och kan vara i behov av dina gamla sparade saker. Men om man hyr lagerplats och ställer bort alla sina överflödiga saker och sedan fortsätter att fylla upp hemmet med ännu fler prylar och kanske till och med får så pass lite plats kvar att ställa grejerna på att man börjar nyttja garagen och trädgården som avlastningsytor – då kan samlandet ha gått för långt.

12672521-hoarding-background-concept

Så vet om du har ett ohälsosamt samlande

Något som Expressen skriver om är varningstecken på att ditt samlande börjar gå för långt. Vad man till exempel skriver är att ett kännetecken på osunt samlande är hur man behandlar sina saker. En som samlar på ett normalt sätt slår till exempel in sina saker och prylar i prydliga lådor och boxar – men en med ohälsosamt samlande gör inte det. Dessa personer ställer sina saker huller om buller i staplar eller i högar.  Men vad som är lite läskigt är att denna typ av samlande faktiskt börjar som ett vanligt samlande, som på något sätt överdrivs riktigt rejält. Och här är några varningstecken du bör se upp för:

  • Ditt hem börjar fyllas upp till bredden av prylar
  • Du börjar få svårt att kasta bort saker, även trasiga
  • Du gömmer ditt samlande från vänner och familj
  • Du börjar isolera dig från omvärlden
  • Du lägger dina samlingssaker på ovanlig platser, till exempel i badkaret