Dags för nystart i trädgården?

I takt med det växande inredningsintresset så har även intresset för den egna trädgården ökat. Trädgården ses alltmer som en förlängning av huset och som det är värt att lägga arbete på.

Det är lätt att bli hemmablind i den egna trädgården. Hur ska man få till den där trädgården som känns inbjudande och trevlig? Nuförtiden är det inte ovanligt att anlita en trädgårdsarkitekt för att få hjälp med planeringen av trädgården. Även om det kostar en slant så ser många det som en investering som höjer värdet på huset. Du kan anlita en trädgårdsarkitekt för projekt av varierande storlek, till exempel:

– Om du köpt ett helt nytt hus som saknar trädgård och du behöver hjälp med att planera trädgården från början.
– Om du köpt ett ett gammalt hus med igenvuxen trädgård och du behöver tips hur den kan fixas till på bästa sätt.
– Om du behöver en nystart i din egen trädgård och vill ha en utomståendes blick på vad som kan utvecklas.
– Om du vill bolla idéer om vilka växter, träd och buskar som passar i din trädgård.

Att tänka på innan du innan du anlitar en trädgårdsarkitekt

Förbered dig genom att fundera över vilken typ av trädgård du vill ha. Ska den vara lättskött eller har du ett stort trädgårdsintresse och är villig att lägga tid på att hålla den fin? Ska den vara en plats enbart för njutning eller vill du även ha plats för bärbuskar och trädgårdsland? Har du barn kanske du även vill ha ytor som passar för lek. Har du idéer om hur du vill att trädgården ska se ut kan du göra en moodboard med urklippta bilder ur tidningar som visar din vision.

Ta kontroll över kostnaderna

Se trädgårdsförändringen som ett långsiktigt arbete. Bara för att du har en ritning över hur trädgården ska se ut i slutändan betyder det inte att du måste göra allt på en gång. Ta en etapp i taget. En del av jobbet kan du behöva hjälp med att genomföra, till exempel större anläggningsarbeten, men mycket kommer du att klara att göra själv, vilket håller nere kostnaderna. Tänk också på att det är en investering som höjer husets värde.