Vårens inredningstrender: rosa, grönt och hygge

Om du funderar på hur du ska inreda i år har vi tre tips till dig: det handlar om två färger, och ett av våra grannländer.

Surfar du in på https://www.studioatelier.se/ hittar du vaser, förvaringsböcker, burkar och andra inredningsdetaljer i grönt, och också en hel del i olika rosa toner. Det är ingen tillfällighet. Rosa och grönt är två av de stora trendfärgerna detta år, gärna i kombination med silver, krom och stora, gröna krukväxter. Vi längtar efter djungeln, som de säger i detta klipp, där några av årets trender presenteras.

Över huvud taget är det många som vänder blicken söderut, och det behöver inte innebära att man hamnar så långt bort som i djungeln, eller ens i Nordafrika. Det räcker med rikta blicken mot andra sidan Öresund.

Hygge i hemmetAdelgade i Bogense på Fyn

Hygge är ett danskt begrepp, som blivit en av de senaste årens riktigt stora inredningstrender. Inte bara i Skandinavien, utan också i många andra länder. Det har kommit engelska böcker som försöker förklara fenomenet. Yle, det finländska public service-bolaget, har träffat Meik Wiking, som skrivit en bok om hygge som översatts till 31 språk. Att ha det trevligt tillsammans, som hygge handlar om, är inget unikt för Danmark. Däremot är danskarna troligen bäst på detta, och det säger ju en del att de har ett särskilt ord för det. Forskaren Jeppe Trolle Linnet säger till Sydsvenskan att hygge handlar om att det ska finnas utrymmer för spontanitet, och att det gärna får vara stökigt men inte för stökigt. Vill man se hur hygge tar sig ut i praktiken rekommenderar Trolle Linnet ett besök på exempelvis Props Coffee Shop på Blågårdsgade på Nørrebro.

Om du vill ha mer hygge i tillvaron kan du kolla in Sköna Hems lista på tips för mer hygge i hemmet. Du hittar listan här.