Vad kostar köksrenovering?

Att köket är hemmets hjärta har vi tidigare skrivit om, men om du vill öka värdet inför en försäljning kan det vara en god idé att renovera nytt – och det kostar en slant!

”Renovera kök tar tid. Om all utrustning levereras i tid, beräknar en yrkeshantverkare att det tar 2,5-3 veckor att renovera ett normalstort kök. För hemmafixaren tar det oftast längre tid. Ofta gör ägaren själv delar av jobbet för att pressa kostnaderna. Det vanligaste är att riva ut det gamla köket själv, måla väggar och lägga in golvet” läs mer genom att klicka här.

kök renoveringNär man ska renovera i köket är det en del kostnader som tillkommer oavsett om du ska renovera själv eller anlita ett proffs. Till exempel är det endast arbetskraftskostynaden som ingår i rot-avdraget, vilket betyder att materialkostnaderna tillkommer och om man dessutom vill byta ut sina vitvaror tillkommer även kostnad för dessa. Enligt artikeln som citatet ovan kommer från kan kostnaderna därför uppgå mot 80 000 kronor, med avdraget inkluderat. Så om man trodde att en köksrenovering var i det billiga laget får man helt enkelt tänka om. Men något som man bör hålla i minnet är det gamla uttrycket ”smakar det så kostar det” för det är just vad det gör när man vill byta ut hela köket.

Sänk kostnaderna för din köksrenovering

Det finns sätta att dra ner kostnaderna för sin renovering av köket, om man är villig att kompromissa vill säga. Kanske finns det skåp du vill ha kvar och kanske är det inte nödvändigt att köpa nya vitvaror? Sparar man in på sakerna runt omkring materialet och hantverkarens timlön kan man spara en slant – men slarva definitivt inte med vilket material du väljer. Visst behöver man inte välja det dyraste, men man ska för den sakens skull inte heller välja det billigaste. Kom ihåg att köket ska hålla, vara snyggt och anpassat efter hemmets utseende om man vill att köket ska öka hemmets totala värde.