Svenska retrotrenden håller i sig

Inredningstrender kommer och går, och det finns alltid flera olika trender man kan välja att haka på varje säsong. Men retrotrenden är en trend som har hållit i sig och återkommit varje år sedan i början av 2000-talet, och det ser ut som att den kommer att hålla i sig i framtiden också.

Enkel retro med naturliga inslag

Det är 50- och 60-talsstilen som har ett hårt grepp om svenskarnas hjärtan. Även om trendskaparna moderniserar och modifierar retrostilen så är det en viss grundkänsla som vi ständigt vill återkomma till. Möblerna just nu ska ha enkla och runda former, och har samtidigt inslag av lekfullhet, enligt en artikel i Göteborgsposten.  Men i retrotrenden finns också tydliga inslag av naturmaterial som ull, läder och obehandlat trä, skriver Norrteljetidningen.

Om man vill uppdatera sitt hem med en stilren och funktionell grund kan man exempelvis gå in på folkhemmet.com. De rustika men enkla formerna andas 50- och 60-tal och ger en ljus och rejäl känsla till hela hemmet.

 

11244178-interior-design-detail-of-retro-wood-furniture

Retrotrenden speglar vår känsla för samtiden

Varför är då vår längtan efter retrohemmet så stark? Enligt en artikel i Svenska Dagbladet kan det ha att göra med vår längtan efter trygghet och en svunnen tid som vi känner till. Vårt samhälle utvecklas i raketfart, och det ger oss en allmän känsla av att inte ha kontroll över vad framtiden håller för oss. Kanske får det oss att bli försiktigare och avundas de som levde i en tid då framtiden kändes spännande och ofarlig.

Intressant nog är retrostilen kopplad till prestige bland främst unga vuxna, och kanske har det att göra med att 50-, 60- och kanske till och med 70-talet känns väldigt avlägset, och därför exotiskt och spännande. Samtidigt är det inte för spännande, eftersom vi kan vara trygga med att den tid som varit aldrig kommer att förändras. Vi kan enkelt vältra oss bland teak, blommigt, pastellfärger och tant- och gubbmodet och försvinna in i retrobubblan, och samtidigt ha alla de bekvämligheter som vi har på 2000-talet.

Retro med en 2000-talstwist

Trots att många moderna hem är en ren kopia av 50-talshemmen så kan ingen trend vara populär alltför länge utan att modifieras och spetsas till. Varje säsong kommer en vinkling av 50- och 60-talstrenden, och det är kanske just det som gör att svenska folket fortsättar att ha cravings efter retrotrenden. Hur ren ull och garvat läder står sig ihop med 50-talsmöblerna återstår att efter detta år.