Så lyckas du med renoveringen i badrummet

De flesta människor vill ha det snyggt och stilrent i sitt hem, men det är inte alltid som huset eller lägenheten som köpts lever upp till den standard du önskar. Genom att renovera badrummet kan du få det precis som du själv vill gällande inredning, kakel och utformning.

Det finns två sätt att gå tillväga om du vill renovera badrummet. Du kan antingen anlita expert för att renovera badrummet eller så kan du utföra jobbet själv. Det vanligaste är dock att göra lite av båda. Det finns många delar som du med största sannolikhet kan utföra själv och på så sätt även få ner kostnaderna för renoveringen. Att anlita en hantverkare är i många fall dyrt, men något som du ändå måste räkna in i budgeten om du planerar att dra ny el eller dra nya avlopps- och vattenledningar. Dessa två saker är nämligen ingenting som du får utföra själv.

Dags att renovera

Har du bestämt dig för att renovera eller räcker det med att göra om lite i badrummet? Om renovering är vad du bestämt dig för är dags att sätta igång med den. Hur lockande det än känns att ta hammaren och börja slå bort det gamla, så behöver du först sätta dig ner och planera hur renoveringen ska gå till och vilka moment som ska utföras. Planerar du att dela upp arbetet mellan dig och en hantverkare ska du även skriva upp vilka saker som du ska utföra själv, till exempel att ta bort och sätta nytt kakel eller att köpa in allt material som ska användas. Är det flera i familjen som ska hjälpa till är det rekommenderat att ni delar upp arbetsmomenten mellan er, för att på så sätt dela på ansvaret att renoveringen blir klar i tid. I listan nedan kan du se vad planeringslistan bör innehålla.

  • Vilka arbetsmoment ska utföras?
  • Hur lång tid ska varje moment ta?
  • Vem ska göra vad?
  • När ska renoveringen vara helt slutförd?
  • Vilken budget har du och går den ihop med dina utgifter?
  • Kommer du behöva anlita en hantverkare?

När du väl är klar med planeringen så börjar det roliga. Det är dags att renovera! Har du inga egna verktyg är det rekommenderat att hyra i stället för att köpa, för att även på så sätt spara in på slantarna. Eftersom du ska ut med det gamla och in med det nya är det första steget att slänga ut det gamla badrummet. Ska du riva från golv till tak behöver du antagligen hyra en container.

Renovera i rätt ordning

Det bästa du kan göra för att ta kontroll över renoveringen är att lära dig hur du renoverar i rätt ordning. Det är lätt hänt att du vill ta det roligaste först, men detta kan skapa problem längre fram. Ett exempel på en sådan situation är om du lägger nytt golv innan du tar hjälp av en hantverkare för att dra nya avloppsrör. Golvet du har jobbat med kommer att behöva dras upp och göras om. På internet hittar du mängder med guider om hur du på bästa och enklaste sätt renoverar badrummet från början till slut