Så badar du säkert med vedeldad badtunna

När du vill koppla av och få en skön, avslappnade stund för dig själv eller i sällskap med vänner och familj är en vedeldad badtunna bland det härligaste som finns. Du kan njuta av det varma vattnet samtidigt som du är ute i naturen och det går alldeles utmärkt att bada även när det är kallt väder.

Genom att skaffa en vedeldad badtunna från svenskabadtunnor.se får du en snygg, bekväm och mycket smart produkt som kan användas på en gång och som håller i cirka 40 år. Du spenderar ingen el och beroende på modell kan du hitta badtunnor som har plats för mellan två och tio personer. Några exempel på olika badtunnor är:

  • Rund badtunna – en klassisk modell där kaminen antingen sitter i eller utanför tunnan
  • Åttkantig badtunna – ger en känsla av individuella säten och har ännu mer utrymme
  • Vedeldat badkar – perfekt för en eller två personer och tar mindre plats

Bada säkert och värna om naturen

Även om det är mycket säkert att ha en vedeldad badtunna finns det vissa saker som är bra att tänka på, exempelvis att inte placera den alldeles under träd eller vid torra buskar. Det handlar ju trots allt om eld, och därför är det viktigt att du har full kontroll över den. Under de senaste åren har det skett fler skogsbränder än någonsin i Sverige och även om många av dem börjar på grund av så kallad gnistbildning långt inne i skogen, kan även mänskliga faktorer som att grilla och elda utomhus öka riskerna. Ett bra tips är därför att inte placera badtunnans brännare på bar mark, utan i stället bygga en grund för att enkelt isolera och förhindra brand. Även om kaminen är inne i själva badtunnan kan det komma gnistor från skorstenen, och därför bör du hålla koll på vädret innan du sätter igång och undvika att elda under torra perioder när det blåser mycket. Precis som seglare och vandrare ser till att uppdatera väderleksrapporterna regelbundet bör du som ska elda ute informera dig om hur väderprognoserna ser ut. Är du inte van vid vedeldning kan du också följa Naturvårdsverkets råd och tips om hur du enklast får igång en brasa, vad du bör hålla ett öga på och vilka fördelar det finns med att elda med ved. Alla vedeldade badtunnor är utrustade med tillräckligt höga rör för att ge ett bra drag, men om röken blir svart kan det vara dags att rensa dem.

Din personliga säkerhet

För att skydda dig själv och dina medmänniskor så bra som möjligt finns det också vissa åtgärder du kan vidta. Har du till exempel svårt att ta dig in och ut ur tunnan kan du skaffa till en liten trappa och med en rökrörshatt hindrar du nederbörd från att samlas i kaminen. Med ett rökrörsskydd förhindras direktkontakt med heta rör, och med ett isoleringslock går det inte bara snabbare att värma upp vattnet – du förhindrar också att barn eller djur tar sig in i badtunnan. I regel kräver vedeldade badtunnor inte särskilt mycket underhåll, men du bör inte använda klorerade tvättmedel när du ska rengöra den eftersom det kan skada ytan på kaminen.