Renovera innan ROT-sänkning

Den som funderar på att renovera bör göra det innan årets slut. Med det sänkta ROT-avdraget blir renoveringar nämligen mycket dyrare nästa år.

964320-constrution-ladder

För ett tag sedan beslutade Socialdemokraterna för att sänka rotavdraget från 50 till 30 procent. Om man skyndar sin renovering och får den gjort i år kan man alltså spara många tusenlappar, konstaterar svd.se. Det gäller dock att vara snabb eftersom priset på hantverkstjänster troligen kommer drivas upp före årsskiftet om det blir en rusning och många vill renovera samtidigt. Större renoveringar påverkas dock inte alls eftersom det finns ett tak på 50 000 kronor per år.

Låna till renovering

Går man i renoveringstankar bör man alltså slå till och anlita hantverkare nu. Men även om det blir billigare med ROT-avdraget, kanske man inte har pengarna till en renovering för tillfället. Turligt nog finns möjligheten att låna pengar på exempelvis springfinance.se. De kan låna ut så lite som 10 000 kronor, så att man kan få den där köksön som man drömt om. En mindre renovering kan inte bara göra så att man trivs bättre i sitt hem, man kan nämligen tjäna på att ha renoverat när man sedan ska sälja huset. Renoveringen bör alltså ses som lite av en investering. Läs mer.

Kolla upp vad som får göras

Något som är oerhört viktigt att tänka på innan man får bråttom och börjar renovera är att det finns begränsningar för vad man får göra om man bor i lägenhet. Bor man i hyresrätt får man i princip endast måla om eller sätta upp nya tapeter i enstaka rum. Om man istället bor i bostadsrätt får man göra betydligt mer, men självklart till en gräns. Exempelvis får man absolut inte flytta eller ta bort bärande väggar utan tillstånd från styrelsen, skriver dn.se.