Renovera husets fasad

Börjar det bli dags att renovera fasaden på huset? Missa då inte att tänka på säkerheten kring arbetet. Läs mer om det här nedan!

Husets fasad får utstå mycket under årens lopp; särskilt i vårt nordiska klimat. Av den anledningen uppstår det slitage på olika sätt, som måste åtgärdas innan det blir värre. Vilken typ av slitage det handlar om beror på det material som husets fasad består av, där betong, tegel, trä eller puts är de vanligast förekommande varianterna. Oavsett vilket material det handlar om kan det ofta handla om ett omfattande arbete där en stor del av fasaden måste åtgärdas. Det innebär att det tar mycket tid i anspråk, där många timmars arbete väntar. Viktigt är då att tänka på säkerheten när du ska renovera fasaden och här ska vi titta på vad du kan tänkas behöva för att utföra jobbet på ett säkert sätt.

Stå stadigt

För att kunna förvissa dig om att du står stadigt och säkert bör du satsa på någon form av byggställning och på så sätt undvika att stå på en vinglig stege. Byggställningar hittar du exempelvis hos Trappverket, som erbjuder en lång rad produkter med fokus på arbetssäkerhet. En byggställning tar förvisso en stund att bygga, men nog är väl din säkerhet värd minst den tid du lägger ned på detta? Eftersom fasadrenovering tar sin lilla tid och du därmed kommer spendera en del tid med arbetet är det här en förutsättning för ett väl utfört uppdrag. Tänk dock på att montera den på rätt sätt innan användning.

Använd rätt arbetskläder

Självklart räcker det dock inte med att stå stadigt när du utför arbetet – du måste förstås vara rätt klädd för jobbet också. Trots allt är det inte roligt att riva sönder kläderna på vassa föremål, eller bli helt täckt i damm och liknande. Skaffa därför arbetskläder och skyddsutrustning som är tillverkade för att fungera i de här typen av sammanhang. Någon form av overall är att rekommendera i kombination med kraftiga arbetshandskar och munskydd. Det är också mycket vettigt att investera i en hjälm, ifall olyckan skulle vara framme – även om du inte ramlar kan du få murbruk, brädor eller något annat i huvudet.

För att summera, tänk på följande:

  • Använd dig av en byggställning för att stå stadigt och säkert
  • Rätt arbetskläder är viktiga som skydd
  • Komplettera utstyrseln med en hjälm