Pyssla med tyger – för ett personligare hem

Hemmet är en plats som ska reflektera vem du är. Men andra ord är det kul om inte allt i bostaden är butiksköpt. Använd din egen pysslighet och kreativitet genom att jobba med textiler.

Du kan kanske återanvända gamla material? Eller vill du hellre handla nytt? Rosahuset har fina tyger, om du skulle vilja få lite inspiration. Är du osäker på din förmåga? Har du aldrig varit någon hejare på att sy? Ta det lugnt – här är några enkla saker som du inte behöver vara ett ess för att klara av – men som samtidigt gör ditt hem lite personligare:

Kuddfodral. Ingen har någonsin sagt ”Du har för många kuddar”, och om något gjort det så hade dem fel. Liva upp vardagsrummet, sovrummet eller uteplatsen genom att sätta din egen personliga prägel på de mjuka ytorna i ditt hem. Här kan du läsa mer om hur du syr ett kuddfodral.

Överdrag till krukor. Det finns många fina krukor – och många fula. Men efter ett tag kanske man tröttnar på dem man har – oavsett hur de ser ut? Ett sätt att få lite omväxling utan att behöva plantera om och riskera växternas välmående.

Lampskärmar. En lampa är, som ljuspunkt, något som naturligt drar uppmärksamhet till sig. Alltså ett perfekt ställe att göra lite extra fint – enligt ditt egna smaktycke. Man kan göra lampskärmar av färdigmönstrat tyg, göra egna mönster med små tygbitar i olika färger, eller kanske skriva något själv med textilpenna? Det är även möjligt att experimentera genom att vira garn runt lampskärmen – vilket ger ljuset en härlig effekt.

Sy egna köksgrejer

Grytlappar. De skyddar oss inte bara från att bränna oss – de kan vara riktigt tjusiga också. Förutom lite tyg behövs värmeskydd – i form av värmesäker vaddering – och ett kantband. Här kan du läsa mer om hur du gör för att sy egna grytlappar.

Bordsduk/löpare. Piffa till matbordet med en fin duk eller löpare. Något som förhöjer stämningen vid middagarna, och dessutom något av det enklaste du kan sy.

Kaffefilter. Ett bra sätt att vara snäll mot miljön och plånboken på samma gång. Tyget måste kokas innan och efter man syr det, för att man ska slippa oroa sig över eventuella färgämnen i kaffet. Här kan du se exempel på hur snyggt det kan bli.