Öppna planlösningar fortfarande hett

Öppna planlösningar fortfarande hett

Det händer mycket i renoveringsåret 2019 tror vi på Mer Design. Dels finns det lite nya beteendemönster som är värda att studera, men vi ser också en ostabil bostadsmarknad som triggar renoveringarna för att höja värdet på bostaden. Här spekulerar vi i hur du ska renovera fram ett sätt som kommer vara trendigt några år framöver.

Hur ser det ut med efterfrågan på de öppna planlösningarna hos hantverkare Stockholm? Under hela 10-talet har de öppna planlösningarna rivit väggen mellan köket och vardagsrummet och istället skapat ett större gemensamt utrymme där det finns trevliga mötesplatser för hela familjen att umgås i. Trenden ser ut att fortsätta, de öppna planlösningarnas tid är inte förbi.

Öppna planlösningar säljer

Även om det kan tänkas vara ett urvattnat koncept med öppna planlösningar är det fortfarande den absolut bästa lösningen, som motsvarar den moderna familjens förväntningar på gemensamma utrymmen. Ett vardagsrum som är skilt från köket är ett allt mer omodernt koncept, och det beror helt enkelt på att TV:n inte längre står i centrum i rummet. Idag umgås vi tillsammans med våra egna skärmar och plattor, och därför är det allt viktigare att vi har gemensamma ytor där vi fortfarande kan ses och umgås med varandra.

Dessutom har det visat sig att de öppna planlösningarna säljer bättre. Folk efterfrågar helt enkelt bostäder där det finns en köksö som kan blicka över vardagsrummet. Inte minst för familjer är det en skön lösning, som gör att man har koll på varandra och integreras mer i varandras sysslor. Det är ett modernt koncept för en modern familj som vill dela ansvar och utrymmen. Det räcker bara med att titta på hur de riktigt dyra villorna är konstruerade idag, som den här lyxvillan med öppen planlösning som läggs ut för nio miljoner kronor.

Att renovera bort öppna planlösningen

Men den öppna planlösningen har en hake, och det är att för studenter och ungdomar eller folk utan barn är den öppna planlösningen en onödigt stor yta. Många väljer istället att skapa två rum av sin öppna planlösning för att kunna husera fler människor som vill ha egna rum att bo i. Parallellt med de öppna planlösningarna är alltså att man snarare vill skapa flexibilitet och privata utrymmen där man kan få sitta ostört. Se här ett exempel på när man gjort om en tvåa till en trea.

Det finns smarta lösningar däremellan

Den smartaste lösningen är att renovera på ett sätt som gör att det finns möjlighet för avskildhet i den öppna planlösningen. Många installerar skiljeväggar som är diskreta och ihopvikta mot väggen när de inte behövs, och går att fälla fram om man har gäster eller annat. Ett mycket smart koncept som vi förutspår kommer möta kärleken för den öppna ytan blandat med behovet av ökat flexibilitet i huset!

Renovera en skiljevägg kan du göra själv, men det är en god idé att anlita hantverkare för att göra det istället. Då vet du att det blir korrekt gjort och du kan överlägga hur du tänker dig att du vill ha det.

Här finns tips på hur du kan skapa rum i din öppna planlösning utan renovering.