Att skaffa en värmepump till sitt hus kan vara en smart investering i och med att den kan minska uppvärmningskostnaderna. Valet av värmepump görs utifrån huset förutsättningar samt behovet av varmvatten och uppvärmning.
När valet av typ av värmepump är gjort ska du ta in offerter från flera installatörer. Se också till att få en kalkyl som visar vad din uppvärmningskostnad kommer att bli och hur mycket du sparar jämfört med den värmekälla du har idag. Med hjälp av kalkylen kan du sedan följa upp om pumpen har gett den besparing som du blev lovad.
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en luft-luftvärmepump
För att skaffa en luft-vattenvärmepump måste huset vara utrustat med ett vattenburet värmesystem, alltså element med vatten. Pumpen hämtar värme utifrån och via elementen värms huset. Denna pump kan även värma vattnet till duschar och kranar.
En luft-luftvärmepump är den billigaste och enklaste typen av värmepumpar. Den hämtar värme utifrån som sedans sprids in i huset. Med denna typ av pump kan du också med knapptryckning ändra pumpens inställning från uppvärmning till nedkylning. Det är dock viktigt att tänka på att energianvändningen ökar när pumpen används för kylning. Hos https://20grader.se/luft-luft hittar du luft-luftvärmepumpar från flera kända märken och till bra priser. En luft-luftvärmepump utvinner energi ur utomhusluften till att sprida värme i inomhusluften. Denna typ av värmepump ger dessutom ett behagligt inomhusklimat eftersom den renar luften från partiklar. Med en luft-luftvärmepump kan dessutom värmen kontrolleras på distans. En mycket bra investering för att vintersäkra din sommarstuga.
Ta hjälp av en installatör
De flesta företag skickar ut en installatör som går igenom ditt hus och ger förslag på vilken luftvärmepump som passar ditt hushåll bäst. Baserat på hur mycket varmvatten och värme som används undersöker installatören hur stor värmepump som behövs. Vid valet av värmepump är det också viktigt att ha koll på värmepumpens energimärkning. Hos Energimyndigheten får du hjälp med hur du ska läsa etiketterna.